Usvojen novi program mera štednje

Bez autora
Mar 29 2012

Vlada Srbije donela je Program mera štednje kojim je predviđena ušteda od 15,7 milijardi dinara u ovogodišnjem budžetu. Cilj ovog programa je da se budžetski deficit u narednom periodu smanji i dovede na nivo predviđen Zakonom o budžetu za 2012. godinu.Među merama koje su usvojene su preusmeravanje dela sopstvenih prihoda na opšte prihode budžeta, čime bi trebalo da se uštedi 10,9 milijardi dinara, kao i uštede na diskrecionim rashodima (putovanja, nabavka opreme, usluge po ugovoru, dotacije nevladinom sektoru), koje bi trebalo da omoguće uštede od 4,8 milijardi dinara.

Usvojen novi program mera štednjeDržavni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Dušan Nikezić saopštio je danas da je Vlada donela Program mera štednje kojim je predviđena ušteda od 15,7 milijardi dinara u ovogodišnjem budžetu.

Cilj ovog programa je da se budžetski deficit u narednom periodu smanji i dovede na nivo predviđen Zakonom o budžetu za 2012. godinu.

Među merama koje su usvojene su preusmeravanje dela sopstvenih prihoda na opšte prihode budžeta, čime bi trebalo da se uštedi 10,9 milijardi dinara, kao i uštede na diskrecionim rashodima (putovanja, nabavka opreme, usluge po ugovoru, dotacije nevladinom sektoru), koje bi trebalo da omoguće uštede od 4,8 milijardi dinara, objasnio je on.

Vlada je uvela i ograničenje na zaduživanje, što znači da će garancije umesto predviđenih 432,5 miliona evra biti ograničene na 120 miliona evra. Ograničeno je i projektno zaduživanje kod domaćih kreditora na 17,5 miliona evra, umesto predviđenih 115 miliona.

Državni sekretar je naveo da su mere štednje iznuđene padom budžetskih prihoda od 20 posto u februaru,  što je uticalo na rast deficita. Pad prihoda u februaru bio je uslovljen padom privredne aktivnosti zbog loših vremenskih prilika i situacijom u evrozoni.

Pomenute mere štednje ne odnose se na zakonska socijalna davanja kao što su plate, penzije i ostala socijalna davanja iz budžeta, a neće biti smanjivani ni podsticaji neophodni za ekonomski rast, naglasio je Nikezić.

Pomenutim merama biće obezbeđen nastavak politike Vlade fokusiran na rast ekonomske aktivnosti, uz ocenu da će mere koje su danas usvojene biti dovoljne za održavanje fiskalnog deficita na planiranom nivou do kraja godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik